2015. december 26., szombat

Gyerekkorunk Háborúja I. Rész: Baljós Jövendölések

Olyan rég írtam erre a blogra, hogy azt se tudtam, hogyan tudod rátalálni.
Nem akartam többet ide írni, de december 18. óta annyiszor jött elő ez a téma, ez a film hogy nem bírtam már ki, hogy ne reagáljak.

Meglepő folytatással gondolom ezek után a következő kijelentésem: az Ébredő Erőről nem akarok írni, mint filmről.
Amennyiben egy jó cikket akarsz olvasni az alkotásról, a geekblog (444) hasábjain ajánlom Rusznyák Csaba két cikkét, egyszerre érdemes egymás után a kettőt elfogyasztani.

Én inkább a jelenségről szeretnék írni.
Úgyhogy jön a személyes vallomás. Barátaimnak köszönhetően én premierkor láttam a filmet. Utána meg jöttek a hallgatás napjai, mivel egy olyan titok tudója voltam, amit mindenki személyesen akart megismerni. Így hát én voltam majdnem mindegyik ismerősömnél az első ember, akivel megoszthatta élményét, véleményét, kritikáját ami felháborította vagy az élményt, hogy újra lelkes kisgyerek lett a vászon előtt.

A film nem hibátlan, de szeretem. Innentől fogva minden egyes támadó hangvételű cikk fellázított, mivel úgy éreztem, a kritika jogos(!!!!) részei elakarják venni tőlem azt a hatalmas élményt amit nyújtott nekem, de elfogadtam ezeket. Tudom, mi zavarja őket, ezt meglehet érteni és tudom, hogy én ezek iránt hogyan érzek. Furcsa azonban számomra, hogy az első hét elteltével, megjelent egyre több olyan cikk, ami nem csak hibáit rója fel a filmnek, de maga a filmkészítés megrontójának állítják be. Fő érve, hogy ugyanazt a filmet adják le és a hülye emberek pedig újra és újra bekajálják ezt. Hollywood mostantól csak remakekből fog élni stb, stb, stb...

Woody Allenről olvastam, azért finanszírozza saját filmjeit, mert így belerakhat olyan jeleneteket alkotásaiban, amit elolvasva egy producer az első kukába bedobná a forgatókönyvet. 
Hollywood ugyanis üzlet. Utáljuk Lucast az előzménytrilógia miatt, de neki is ugyanaz volt a célja, mint az eredeti rendezőnek: kivenni az emberek zsebéből a pénzt. Utáljuk a számítógépes játékok Call of Dutyjait, mert a névvel húznak le csak folyton minket. Ugyanaz a recept, évről évre kiadva. A Marvel pedig létrehozta ezt a filmek világába (lásd a Hangya körüli hajcihőt az eredeti rendezővel), most meg valaki megcsinálja a világ legerősebb filmes brandjével.

Nevetve olvasom azokat a cikkeket, akik azt mondják, mostantól, hogy egy remake ennyire népszerű volt, nem fognak Hollywoodban új filmeket csinálni, a Star Wars: Force Awakens, Jurrasic World sikerei megfogják ölni a kreativitást. Érdemes megnézni, hogy a filmkészítés Mekkájából kikerülő alkotások mekkora része egy régi film újrafeldolgozása vagy adaptáció vagy pedig sablon fordulatokból összerakott forgatókönyv. Akkor most ki is ölte meg a kreativitást? A producereken egyre nehezebb átverni egy újító ötletet, mivel a céljuk a profitmaximalizálás. Ezek után egy rajongó  rendező, mint J.J. Abrams mit tehet: elfogadja a stúdió ajánlatát, csinálja meg az új filmeket miközben tudja, az egész célja nem egy messzi-messzi galaxis újraélesztése, hanem annyi pénzt kisajtolni a névből, amennyit lehet VAGY pedig elpasszolja és más teszi meg helyette. Mindkettő döntést megtudom érteni, de én örülök, hogy kitől milyen része jött ki a...nos,...őőő, folytatás, új, régi-új trilógiának?
Hollywoodnak sok problémája van. Ezt az új csillagok háborúja filmnek felróni elég badarság...főleg, hogy pár éve még a Marvel és a szuperhős filmek voltak. Azelőtt meg a vámpír-tini filmek, azelőtt meg...nos folytassam? 

Meg kell nézni a filmet, ha érdekel. Döntsd el, tetszik-e vagy sem. Érdekes kérdés, hogy mindenki a világ legjobb filmjét várta el az Ébredő Erőtől, miközben...és fájdalmas nekem leírni, aki óvoda óta Star Wars rajongó, de bizonyos szinten egy közönségfilm, akár még, ha nem érezném fájdalmasan ledegradálónak, azt mondanám tömegfilm. Imádom, szeretem a régi trilógiát, de egyik filmtől, még a Birodalom Visszavágtól sem várom el azt, amit Tarantino vagy Chan-Wook Park filmtől. Nincs más film, ami ennyire lelkem része lenne, mint a VI., V. vagy VI. rész, de ha nagyon választanom kell, mint a kedvenc filmem, az az Oldboy. Ne várjuk el a Csillagok Háborújától azt, amit sosem akart kínálni... és lehet nem is örülnénk, ha valami más lenne.

Úgyhogy ahelyett, hogy azt nézzük, mit tesz az új film a filmvilággal, érdemesebb lenne megnézni azt, a hollywoodi stúdió mit tesz magával a Csillagok Háborújával...