2013. június 16., vasárnap

A kívül hordott alsónadrágon túl: Deadpool (Marvel, 2012-?)

Nos elég lassan jönnek a cikkek, mivel egy igen nehéz időszakom van most tele fontosabbnál fontosabb feladatokkal, aminek az eredménye sokkal jobban érdekel mindenki mást, mint engem. Úgy gondoltam itt az idő egy kis feszültségoldó témára! Ezzel a felkiáltással tárom elétek a képregényipar egyik, ha nem a legviccesebb karakterét: Deadpoolt!
   Ki is Deadpool? A jelmeze alatt undorítóan ronda, folyton dumáló,  és Rozsomák regeneráló képességével rendelkező zsoldos. Miért érdekes akkor, hogy neki szentelem első Marveles cikkem? Egyszerű oknál fogva: Deadpool a kiadó képregényipart megcélzó paródiája. Politikailag teljesen inkorrekt, de ami még fontosabb: a poénjai egy része kikacsintás a nézőre. Bizonyos esetekben szó szerint! Párszor a karakter szó szerint az olvasókhoz szól vagy pedig csak úgy  egy másik szereplővel való beszélgetésben utal mondjuk a hármas számra, ugyanis számára ez teljesen természetes. A jobbra lévő kép nem tudná az egész direktséget jobban leírni és maga az írói nagyon szépen ki is használják ezt (próbálnád meg egy Batmannél utalásnál oda tenni, hogy googlíz rá!) 
  A sorozat első pár füzete azzal foglalkozott, hogy egy nekromanta megidézte az Egyesült Államok elnökeinek szellemét. A kedves honatyák azonban zombiként jelentek meg és valamiért nagyon morcosak lettek arra, ami a szemük elé tárult, így gyorsan új elhatározásra jutnak: le kell rombolni és újraépíteni az egész országot! Ki az, aki megállíthatná őket? Amerika Kapitány! Nos hát igen, de politikailag kicsit kényes, hogy a nemzet nagy hőse a régmúlt idők elnökeit üti szét, meg amúgy is van jobb dolga. Így kerül képbe Deadpool, aki pénzért minden mocskos melót megcsinál (nyitójelenetében egy T-rex hasából vágja ki magát New York közepén. Mikor számon kérik rajta, mi lesz az itt marad több kilónyi nyers hüllőhússal, szimplán felveti, hogy úgyis majd megeszi egy csöves...). Így kezdődik meg az őrültség, amiben lesz pankráció Lincolnal, párbaj Nixonnal a Watergate épületben, Csillagok Háborúja Reagennel és sok más egyéb agyament jelent.
   Humor. Nem akarok róla nagyon írni, valakinek bejön, valakinek nem, én személyesen szarrá röhögöm magam minden megjelenő számon. Sok képregény után kifejezetten üdítő egy műfaj paródiát látni, de megtudom érteni, ha valakinek nem tetszik ez a kikacsintós megoldás. A történet sem rossz egyébként (meglepően jó ahhoz képest, hogy csupán egy indok az agymenésre), a karakterek is jól eltaláltak, igaz, a címszereplő mellett nem rúgnak labdába, de amennyi időt kapnak, azt nagyon jól adják, senkinél sincs az a hangulat, hogy jó oké ő csak egy egyszeri poénért van itt és nincs is létjogosultsága. Deadpool meg zseniálisan ábrázolt, jó látni végre hozzáértő kezekben. Mi ronthat el ugyanis egy ilyen karaktert? Ha a sorozatában nincs egyetlen egy poén sem (utóbbi időben főleg csapattagként volt vicces, de nem szólóban). Itt azonban erőlködés nélkül már 11 szám óta megy a majdnem minden panelen vicc, kikacsintás valami képregényes vagy popkulturális dologra. Emellett meg megvan végre a karakterben lévő zsoldos jellem és képregényhősöktől idegen finomkodás nélküliség. Utóbbit amúgy nem értettem, eddig miért nem volt benne a sorozataiba, mert hát egy nagyszájú pszichopata zsoldos azért tényleg ne egy Pókemberes erkölcsi kódexet valljon magáénak. Van itt röhögtető hentelés rendesen, szórakozás az egész családnak. Azaz nem! Az ábrázolása elég véres (és mellé elég stílusos), úgyhogy lehet gyerekeknek nem kéne túl nagy lelkesedéssel mutogatni (persze minek karikákat kis számokkal a közepükön ide helyezni, mikor egy tizenéves már olyan dolgokat találhat a neten hogy...(ide mindenki helyezze be, mire gondolt!)). Amit még megjegyeznék: nagyon ötletesen újragondolták Deadpool fejében folyton dumáló hangokat és felülírták ezt egy nagyon jó megoldással, miközben meg is tartották félig ezt a koncepciót. Ez azért fontos, mert az utóbbi időben rámentek erre az őt írók és a legtöbbször olyan poénokat szültek meg ezzel, amik valszeg magzati korukban folyton Sas kabarét hallgattak.
   Úgyhogy aki kiakar kapcsolódni és nem akarja komolyan venni az össze zagyvaságot, amit a képregényekről összehordtam eddig ezen a a blogon és röhögni rajtuk egyet, annak most rögtön érdemes fellapoznia egy Deadpool számot! Nem fog csalódni...

Ja és most készítenek hozzá játékot, eddig csak trailer volt, ami elég hangulatos, remélem maga a végtermék is ilyen lesz. (Filmet is mondanak a főszereplésével, de hát a marvelnél az utóbbi időben annyi filmötlet merül föl, hogy amíg nincs trailer hozzá, én már semmit sem hiszek el, ami nem Avengers)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése