2013. november 19., kedd

The Wolverine (Nem vagyok hajlandó leírni a magyar nevét, 2013)

Kezdjük először a kultúrharccal. Ebben a filmben ugyanis belesűrítették az összes sztereotípiát, ami egy
amerikainak eszébe jut a japánokról. De tényleg, még átvitt értelemben Godzillát is behozták a hüllő csajjal. Jakuza, atombomba, szamurájok, nindzsák, katanák, játéktermek, hiperszuper vasút, beteges szexkellékek, robotok, helyiek sóvárgása a nyugati csajok iránt és még sorolhatnám, minden van itt.
Hm...most értem meg, milyen jó film az Elveszett Jelentés, újra kéne nézni (az angol cím itt jobban kifejti a filmet, mint a magyar). 

Az extendet cut-ot nézem, lehet ez a baj.
Ugyanis éppen 1 óra 12 percnél tartok és a film olyan semmilyen, hogy erősen gondolkozok, kikapcsoljam-e és inkább folytassam a könyvemet. Na jó, Tao Okamoto nagyon szép. Nagyon vicces amúgy mikor hirtelen rájönnek a film készítői, jééé itt akkor most sérül a Rozsomák, úgyhogy egy kicsit a harcjelenet alatt rosszul van, majd mehet tovább terminátorkodni. Ha elvették a halhatatlanságát, akkor tessék úgy kinézni, mint Bruce Willis a Die Hard 1 végén, izzadtan, átvérezve, gyengén, elesetten. Ah!
1 óra 15 perc
A szerelmi jelenetnek egy amerikai filmben, mikor Japánban játszódik, mindig akkor kell 'elsülnie', mikor éppen a helyi fehérnép a nagy szőrös szigeten túlit hagyományos népviseletbe öltözteti. Jó dolog, hogy ha kimegyek oda, tudni fogom, mikor mászik rám egy csaj.
1 óra 18 perc
Hugh Jackman olyan szörnyű arcot vágott, hogy el is felejtettem egy percre, milyen jó színész is...
1óra 34 perc
Valahogy nem tudok izgulni, a hősért, mivel úgyis tudom, hogy túléli, hisz még van egy csodás 40 perc körül mindenképp és már láttam az X-Men elsők második részének előzetesében is. Furcsa, A Profinál mindig izgulok a végén, hátha...

Na jó. Feladtam.
Beletekertem. Életemben nem csináltam még ilyet. 
2 óra 7 perc
NNEEEEEE!
Sajnálom, de szegény csaj arcszerkezete engem kiakaszt, minden alkalommal, mikor ránézek. Nem akarok őt látni, hiába gonosz dolog ez...  
Amúgy is, mi ez a vég???
Ah. Nem éri meg. 

2013. november 12., kedd

Man of Steel (2013)

Szegény Superman!
 Én sajnálom a karakterét. Miért? Egy nagyon egyszerű oknál fogva. A kriptoninak esélye sincs, hogy megértsék. Azok az olvasókat azonban ki kell ábrándítsam, akik már most összecsapták a kezüket, hogy olvasnak egy újabb lehúzó kritikát a filmmel kapcsolatban, ez a kijelentés ugyanis nem a műről szólt, hanem sokkal inkább a nézőiről. Képtelen a nagyközönség ugyanis a fő konfliktusát Christopher Nolan sztorijának megérteni. Az emberek ugyanis képtelen sokszor átlépni azon, amit látnak és mikor ránéznek a címszereplőre, rögtön a szuperembert látják meg, az übermenscht, nem pedig az idegent, aki úgy nő föl és éli az életét, hogy rejtegetnie kell igazi valóját. Innentől fogva a legtöbb mozinézőtől azt hallottam/olvastam, amit jó pár kritikus is hangoztat, hogy jaj, a főszereplő folyton csak sír, nem meri megtenni, amire képes. Valószínűleg ők azok, akik nagyban hangoztatják, milyen unalmas az eleje és a film milyen lassan indul be, ugyanis ezeknél  a részeknél mutatják be a konfliktusokat, amikben folytonos összeütközés van a jót tenni akaró karakter és a rejtőzködni kénytelen idegen között. Persze, lehet azt mondani, miért teszi ezt, ha úgysem képes senki se legyőzni...mert embernek nevelték. Ő maga is félig ember-félig kriptoni, ezt többször is említik, de nem szabad egy dolgot elfelejteni: a gondolkodása emberi és így a fő identitása is szerintem, ez pedig sokkal fontosabb, minthogy milyen származása van. Amennyiben pedig elkezdeni fitogtatni erejét, kitaszítaná az az emberiség, amit szeret és ami bizonyos szinten fölnevelte. Nem testileg, de lelkileg nyomorékká tennék így az emberek.
 (A karakterrel való szimpatizálást nekünk a földrajzi elhelyezkedésünk sem segíti, mivel itt egy igazi echte amerikai háttértörténete van és ezért kevés szimpátiát nyerhet el az egyszerű amerikai vagyok  az S betűs ruhám alatt üzenet. Emellett pedig jobban megcsinálhatták volna az öreg Kent halálát, mert a fussunk vissza a kutyáért elcsépelt jelenet inkább vicces lett, mint drámai. Igazából nem értem, magát komolynak tartó forgatókönyvíró hogy hagyhat ilyen jelenetet egy filmben 2013-ban!)
 Amennyiben emberségről van szó, nagyon tetszik nekem, nemcsak, ahogy bemutatják hogy próbál
megmaradni az emberi társadalom perifériáján, rejtőzködve, mégis közben megtartva önmagát. Ezért is tetszett, hogy szakítottak a hagyományos eredettörténetével a főhősnek és ezért is tetszik Lois Lannel való kapcsolata. Zseniális húzás volt, hogy a lány rájön az emberi múltjára, ugyanis így ő az, aki képes nem csak az idegent látni, hanem az embert is és szerintem ezért jól eltalált a románcuk, mivel valószínűleg Kal-elnek is ez lehet az igazán vonzó a nőben. Ja meg a színésznő is nagyon jó választás volt (és nem csak, mert jól néz ki!), hiába nem kiköpött mása képregénybeli megfelelőjének Tetszik ez, mikor sokkal fontosabb maga a szereplő megformálása, mint az, hogy fizikailag hasonlítson a rajzolt figurára. Jó, a fő karakternél ez azért szükséges, de szerencsére Henry Cavill jó választásnak bizonyult, egyszerre képes naiv parasztfiú lenni és egy igazi hős, már pedig ez adja az igazi lényét a Vasember, azaz Vas emberének....azaz őőő Supermannek. 
  Nos emellett muszáj kitérnem arra, mennyire tetszik a filmben minden, ami Kriptonhoz köthető. A bolygó és kultúrájának látványvilága zseniális. Annyira bejön minden kis technikai eszköz. Nagyon ügyesen találták ki a művészeti stábja a csapatnak, hogy egyszerre emberszerű (hisz hasonló a fizikai megjelenése a két fajnak!) mégis idegen. Legjobban egyébként a páncélok tetszettek talán. Zodék elküldése számomra először nagyon furcsa volt, de rájöttem, hogy nincs ezen mit csodálkozni, hiszen pont az jött le a kevés utalásból és jelentből, hogy maga a tanács, aki megszülte ezt a döntést, képtelen volt magának a bolygónak az elpusztulását felfogni, így számukra teljesen érthető volt a cselekedetük, ugyanúgy a földbe dugják a fejüket, mint minden nép vezetői tették, mikor már előttük volt a vég. Maga Zod pedig nagyon jó karakter, egyszerre látod drámainak a sorsát és ütnéd agyon a legközelebbi tereptárggyal. Sajnálom, hogy nem rakták félre más részekre, de a halálának a jelenete relatíve kárpótolt, mert nagyon ügyesen abban a pillanatban nem harci zene van, hanem lassú drámai, ami sokkal inkább kifejezi, Supermannek nem az a győzelem, mikor az ellenségét megöli, hanem bizonyos szinten vereség volt ez, hiszen ő minden életet próbál védeni.
  Itt pedig kitérnék a harcra. Látványos, zseniális és ami igazán tetszik benne, megmutatja a főhős erejét. Itt látod, ez egy olyan képesség, ami szinte isteni, egy igazi őserő rejtőzik a kriptoniban. A harcok pedig a kitaszítottakkal, valami zseniálisra sikerült, olyan jól mutatja, semmi hozzájuk képest a körülöttük lévő emberkéz által épített környezet, ezzel is a más származásukat kiemelve. A néző ugyanis nézi a filmet és látja, ezek a karakterek NAGYON mások, mint ő maga. Az utolsó csatajelent is zseniális, szemet gyönyörködtető.
  A végére két dolog. Russell Crowe zseniálisan játszik, nekem mindkettő halála (jó, tom, technikailag ez
nem igaz) nagyon megható volt (kár, hogy a másik apafigura elvesztése meg...de hát leírtam már ezt). Nekem tetszett az elegancia, amivel hozta a szerepét.
  Utolsó pedig egy pillanat, ami engem nagyon megfogott és felnevettem, mikor ezt láttam (a tv-s bejelentés előtt van ez):

Superman sört iszik!

2013. november 8., péntek

Dredd (2012)

"Minden percben 12 súlyos bűncselekményt jelentenek, 17 ezret naponta. Mi csak 6%-ra válaszolhatunk."
  Lehetne-e ennél szebb idézettel kezdeni a mostanában látott cyberpunk filmek közül a legsötétebb és betegebbről szóló cikket? A régi világnak vége és Amerika egy Bostontól Washington DC-ig tartó teljesen beépített városba szorult. Kint a sivatag, bent pedig az  emberiség maradéka. Mega City One-ban összpontosul minden, ami bűnt a fajunk fel tud mutatni. A rendet csak vaskézzel lehet fenntartani, erre vannak pedig a bírák. Ügyészek, hóhérok és bírók egyszerre. Az új világban nincs idő, költség és akarat sem fenntartani egy lassú ítélethozó rendszert. A rendfenntartók ítélet mondók és végrehajtók. Egy ilyen maga Dredd is, aki méltán hírhedt a szervezetében. A nyakába adnak egy újoncot, aki egy médium, tesztelje le, képes-e ő is bíróvá válni. A vizsga természetesen a terepen van és mikor egy gyilkossághoz kiérnek, a rutinügy megváltozik, ugyanis a hármasgyilkosság tanúja sokkal többet tud, minthogy adott város mega-blokkját, ami egy kétszáz emeletes önfenntartó városként funkcionáló betontömb, irányító bandavezér csak engedje kisétálni az emberét a területéről. A lakónegyedet lezárja és elindul a vadászat, ahol több száz bűnöző próbál elkapni két bírót...
  Először is egy vallomással kezdek. Sajna nem tudtam cikkeket írni mostánban, filmek nézésére még inkább nem volt időm, remélem ezen hamarosan változtatni fogok és képes leszek felülmúlni a heti egy cikkes teljesítményem. Másrészt, először mikor ezt a filmet láttam, nem tetszett. Egy sörözés után estem neki ismerőseimmel és közben is fogyott még jó pár egy bizonyos cseh élelmiszer ipari termékből. Most újranézve jöttem rá, miért nem tetszett először és miért jött be másodszor.
  Ugyanis nagyon újféle akciót mutat be, azaz inkább szokatlant. Itt ugyanis a tűzharcok jóval rövidebbek,
mint mondjuk egy mainstream akciófilmre gondolnánk, például az Expendablesre. Cserébe azonban olyan nyers brutalitással mutatja be, hogy valakinek ez bejön vagy pedig kiakad tőle. Itt tényleg harc folyik, nem fordul el a kamera vagy ügyeskedéssel csökkenti a néző elé táruló látványt. Amennyiben itt tartunk, nagyon sajnálom, hogy nem moziba láttam, állítólag még 3d-ben is nagyon jól szuperál a film. Bitang jó a látványvilága ugyanis, de van egy érzésem, nagyon kell ide a széles vászon vagy pedig egy jó monitor megfelelő minőséggel. Én egyébként nagyon jót szórakoztam a bandatagok megjelenésén. Nem tudom, mi alapján választották ki ezeket a nos hát a műben gyakorlatilag golyófogó szerepben tetszelgő embereket, de mindegyikben van valami...hétköznapiság. Pont úgy néznek ki, mint egy bűnözők uralta helyen fegyverbe szólított egyszerű lakosok, olyan...szerencsétlenek a bírókhoz képest, jól látszik, nagyon nem egy súlycsoportba tartoznak.
   Amennyiben pedig a bírók. A zöldfülűt játszó Olivia Thirlbyről életemben nem hallottam, de ha ez a film
alapján kéne megítélni, akkor azt mondom, nagy kár. Az alkotás ugyanis kicsit róla szól, hogyan is változik meg. Az elején az enyhén beszart kezdőből szép lassan ugyanis egy veteránná kovácsolódik. Kicsit mintha harc dúlna benne, a végén a mentorává fog-e válni vagy pedig megmarad a naiv idealista, aki változást akar elérni. Ez szerencsére a játékában is nagyon meglátszik, az elején egy gyönyörű talán még kislányosnak is mondható nő csak egy uniformisban és szép lassan változik egy reflexből cselekvő harcossá. Nagyon jól képes, meggyőzően érzelmeket mutatni és a karakter útját a nézők szeme elé tárni a színésznő.
  Az ő teljesítményét nem lehet azonban összehasonlítani Karl Urbanéval, de most nem minőség szinten állítom ezt. Amíg Oliviának emberségesnek kell látszania és az igazi érzelmeket hihetően vászonra vinni, addig a Gyűrű Ura Éomerje vagy a Star Trek dokija pont ellenkező karaktert játszik. Dredd bíró ugyanis bizonyos szinten nem ember, hanem sokkal inkább bíró. A színészből egész film alatt összesen a sisak alól kikandikáló
száját és állát látjuk, miközben szinte mindig ugyanaz a morgó, támadásra kész képet vágja. Pont olyan, mint mikor Batmannak nagyon rossz napja van. Akkor is ilyen, mikor keresztül lövik! Még akkor sem képes egy fájdalmas arcot vágni és erről nem a színész tehet, hanem mert nagyon helyesen ilyen a karakter. Gyakorlatilag egy két lábon járó brutális, szinte már gépszerű igazságtevő és ez zseniálisan van megjelenítve.
    Mindenki nézze meg, aki szeretne egy jó, brutális akciót nézni, az meg, aki szereti a cyberpunkot, szinte kötelező. A város és a mega-blokk ugyanis pont aközött van, mikor már kezd a környezet a fent műfajnak megfelelő lenni, de még sok napjainkban lévő elem is van. Hangulatilag úgy lehetne megfogalmazni, a város épp abban a stádiumában van, amikor kezd egy Szárnyas Fejvadászban látott sötét metropolisszá változni. Úgyhogy a műfaj kedvelőnek ugyanúgy kötelező, mint az akciófilmek szerelmeseinek. Emellett annak is szívesen ajánlanám, aki szeretne végignézni, hogyan működik egy brutális megyek előre és ölök Batman...