2013. augusztus 28., szerda

A kívül hordott alsónadrágon túl: Uncanny Avengers (2012-?)

Nagyon régóta szeretnék már egy kedvenc képregényemről írni, de mindig jön valami, ami eltereli a
figyelmem.
 Ami most az Uncanny Avengers.
 A történet érdekesen indul. A marvel háza táján pillanatnyilag nagy mutánsellenesség van. Küklopsz egy mutáns lázadást szervez, Xavier pedig halott. Válaszul Küklopsz öccse (jah, van ilyen...) és pár mutáns megpróbálják a kedélyeket lehűteni, egy közös Avengers X-men csapattal, aminek tagjai a fent említett Küklopsz öcsi, Vadóc, Rozsomák, Amerika Kapitány, Thor és Skarlát Boszorkány. Dolguk van is, ugyanis Vörös Koponya ellopja Xavier testét és az agyán keresztül megszerzi a telepata képességeit a kedves professzornak, majd egy agymosott mutáns sereggel New Yorkra (Alap) támad.
 És ez eddig fasza. Jók a karakterek, jók a történetek, akció. Az alapötlet is zseni és nekem ez volt az első Vörös Koponya képregény szereplése életemben és nagyon adja a karakter. A csapatdinamika is működik, amit azért nehéz írni, miközben pedig megvan a avengers és x-men konfliktus is.
 Miért lesz akkor ez az első lehúzó képregénykritikám?
 Az első öt számmal lemegy ez a sztori. A következő kifejezetten érdekes, egy laza kis akció, de amúgy meg érdekes ötletek vannak, a csapatot hogyan reprezentálják a média előtt.
 Utána meg megjelenik egy olyan jelenség, amitől Rozsomákszerű őrjöngésbe kezdhetnék.
 A következő sztori elkezdődik, bejönnek olyan karakterek, akikre ránézek és azt se tom, kik. Olvasom már a 12. számot és most volt először az egy sorozatnál, hogy hiába próbáltam utána olvasni a hátterének, nem sikerült. Tíz perc után feladtam. Mennek a jelenségek, össze vissza történnek dolgok és nem látom értelmét, nem tudom mi van, kik kit mivel és mikor és mennyivel/mennyiért. Magyar fórumokat megnéztem és elképedve láttam, hogy valaki összeszedte, kb tíz évnyi marvelt kell újraolvasni egy szám értelmezéséhez.
 Nem tudom elképzelni, miért jó a képregényiparnak olyan számokat írni, amiket csak a veterán
képregényolvasók értenek. Végre elkezdődött az, hogy ez a médium is nem egy szubkultúra része, hanem képes nyitni a tömegek felé. Elég csak a Dark Knightokra vagy a Marvel filmekre gondolni. Engem szinte sért, hogy egy ilyen jó ötlettel, kezdő sorozattal, amit agyonreklámoztak, behívná az új olvasókat és még aki hajlandó utánajárni, még az is többet ért 0 fizikai tudással a kvantumfizikából, mint ebből...
 Tényleg ennyire csak egy "kocka" réteg kiszolgálására lenne jó a képregényipar, akik félszavakból értik egymást? Ennek ellenére az első öt részt szívesen ajánlom bárkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése