2013. március 21., csütörtök

Mozgó művészet: Basic

Basic-Kiképzőtábor
  A Mozgó művészet bejegyzések célja olyan filmek bemutatása, amit balgaság lenne kihagyni, de nem ismertek. Szívesen írnék a Sötét Lovagról vagy bármelyik Tarantino filmről, ezeket azonban mindenki ismerni, másrészt nagyon sokféle kritikát és megközelítést lehet róla találni, szakkönyvek serege áll az ember rendelkezésére, ha utána akar járni nekik. Ezért döntöttem úgy, hogy ilyen ajánlókat fogom írni. A megnézése után, az egyértelmű előnyök mellett, mint egy jó filmélmény, még az ember hozzáértőnek is tűnhet a témában vagy amennyiben az és mégis újdonságra talál itt, tudását gyarapíthatja.
   Kiképzőtábor. Amennyiben az ember megnézi a stáblistát és meghallja a nevét, rögtön valami buta lövöldözésnek fogja hinni. Ez a gyorsan kialakult értékítélet csak erősödik, amennyiben tesz egy pillantást a plakátjára. Tipikus 90es évekből átmentett stílus. Emellett Samuel L Jacksont mindenki ismeri, egy halálfasza akciófilmet vár tőle az ember...ja és itt van mellette ez a Travolta gyerek, akit sokan egy egyfilmes színésznek tartanak. A nők a Pomádéból (Igen, így hívják a Greaset magyarul!!! Jó, lehet csak nekem furcsa ez...) a férfiaknak meg a Ponyvaregényből...Egyedül talán még a zseniális Ál/arcból köszön még vissza az arca, de ezen kívül a legtöbben a felejthető jelzővel szokták értékelni kedvenc Vincent Vegánkat.
  A történet maga Panamában játszódik. A helyi amerikai bázis kiképző őrmestere (Samuel L Jackson) kiviszi nyolc emberét gyakorlatozni a környék egyik legnagyobb vihara közepén. Megszakad velük a kapcsolat. Mikor a keresőcsapat egy fél nap múlva rájuk talál, a csapatból hárman élnek csak, egy sebesült és másik kettő katona, aki éppen egymás életére tör. A többiekről és West őrmesterről semmi hír. A tűzharcból élve kikerülő katonát beviszik kikérdezésre, aki csak egy nem a bázison állomásozó rangerrel hajlandó beszélni. A helyőrség parancsnoka így megkéri régi ismerősét, a régen itt szolgált Tom Hardyt (Travolta), segítsen kinyomozni, mi történt kint. A felfüggesztett DEA ügynök belemegy, aki a legjobb katonai kikérdező tisztnek számított és az eltűnt West őrmester alatt szolgált...
  A triviálisnak induló sztori a túlélők faggatásával és az egyre több információ megtudásával pont homályosabb, bizonytalanabb lesz minden egyes esemény, amit addig megtudtunk. Számomra leginkább ez az Eredethez hasonlít, ahol a végére az ember már nem hisz semminek sem és  paranoiásan már mindent megkérdőjelez. A szemtanúk történetei úgy összekuszálják az eseményeket, hogy a film mesterien eléri azt, mikor hátradőlnél egy elégedett végre értem mozdulattal, akkor csavar egyet az egész helyzeten. A kiváló rendezés és az operatőri munka esszenciális ennek az elérésében. Az események utáni, kint folyton eső, a belső terekben meg félhomályos katonai bázison játszódó jelenetek mintha a sötét, megbúvó titkok jelenlétét mutatnák. A dzsungelban lévő visszaemlékezések pedig pont olyan zavarosak, viharosak, mint mikor valaki megpróbál egy zavaros helyzetet újramesélni az emlékei alapján. A film végén felé lévő Hallottak napja ünnepség meg nagyon szép szimbólummá változik az utolsó jelenet megnézése után.
  A színészi alakítások is nagyon jól. Samuel L Jackson, mint a kegyetlen kiképző őrmester rutinszerűen hozza a tőle elvárt minőségben a karakterért. Egyszerre brutális és félelmetes egy olyan valaki, akit a monitoron keresztül megölnél, de még így is parázol tőle...és közben a módszerei hatékonysága meg kiváló. Tom Hardy mellé kirendelt társat játszó Connie Nielsen játéka is lebilincselő, jól látható rajta a karót nyelt katonából szép lassan kérdéseket feltevő és a szabályokat megkérdőjelező igazságot kutatóvá válása. A többi színész is jó, de mindegyikük közül kiemelkedik Travolta. A figuráját mesterien hozza, nem lehet rajta látni, mikor manipulál és hazudik, mint kihallgató, aki megakarja szerezni az információt valakitől bármi áron.
  Ebben a filmben ugyanis a főkérdés az igazság képlékenysége, mikor lehet valakinek hinni és mennyi titok is van egy emberben. Számomra kifejezetten tetszik ezt egy katonai környezetbe behelyezni, ami mindig is a becsület, tisztelet és engedelmesség, megkérdőjelezhetetlenség intézmények tartottak régen és sokan ma is. Nem hiába kér a kihallgatásra a bázisra visszavitt katona egy másik rangert. A rangerek között ugyanis van egy szabály: senkit se hagyj hátra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése